Minnan puoti on Minna Canthin jalanjäljillä!

Minnan puoti tarjoaa kulttuurituotteita ja kulttuuripalveluja.

Taustaa
Minnan puoti tukee toiminnallaan Kanttilan, Minna Canthin talon muutos- ja korjaustyötä kehittämällä tuote- ja palvelumyyntiä itsenäisenä yrityksenä. Minnan puoti on vuokralaisena Minna Canthin talo ry:n popup-kirjakahvilassa.

Kuka Minna Canth?
Minna Canth oli kirjailija, lehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja liikenainen, tyttönimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson, syntyi 19.3. 1844 Tampereella ja kuoli 12.5.1897 Kuopiossa.

Vuonna 1853 hänen isänsä Gustaf Vilhelm Johnson muutti perheineen Kuopioon hoitamaan Finlaysonin puuvillatehtaan perustamaa Tampereen Lankakauppaa. Mukana seurasivat perheen äiti, Lovisa Ulrika, poika, Gustaf Vilhelm ja tyttäret, Augusta Katharina sekä 9-vuotias Mina tai Miinu, joksi hän itseään kutsui ennen Jyväskylän seminaarissa käyttöön ottamaansa nimeä Minna.

Minna Canthin koti Kanttila oli Kuopion johtava kirjallinen ja aatteellinen keskus. Työhuoneessa oli myös kuuluisa ”Minnan salonki”, jonne kokoontui ajan kulttuurivaikuttajia keskustelemaan. Kanttilan salongin ja salonkirouvan vetovoima ulottui paljon kauemmaksi kotikaupunkia, kotiseutua ja kotimaata. Kirjailijat ja sanomalehtimiehet sekä kulttuurialan edustajat tulivat tapaamaan Minna Canthia kauempaakin. Minna Canthin aika oli vaikuttamisen aikaa.

Minna Canth ryhtyi leskeksi jäätyään 1880 hoitamaan isältään perimäänsä lankakauppaa. Samalla hänen kirjallinen uransa lähti nousuun ja hän toimi kirjailijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana aina kuolemaansa vuoteen 1897 saakka.

Minna Canth otti kantaa naisten äänioikeuden puolesta jo 1800 -luvun lopulla. Suomalaiset naiset saivatkin äänioikeuden vuonna 1906. Tämä merkitsi sitä, että naisille myönnettiin yhtäläiset poliittiset oikeudet miesten kanssa. Naiset saattoivat myös osallistua valtakunnan politiikkaan, ensimmäisinä Euroopassa.

Kanttila kertoo, miten Kuopion merkitys sivistyksen, taiteen ja koulutuksen edistäjänä on ollut suuri. Minna Canthin lisäksi Kuopiossa ovat henkisen kukoistuskauden aikana 1800-luvun lopulla asuneet asuneet ja oleskelleet mm. kirjailija Juhani Aho, suomenkielen edistäjä J.V. Snellman, Ellen Thesleff, Ferninand von Wright, Juho Rissanen sekä Järnefeltit.

Lisäinfoa löytyy osoitteesta:
www.kanttila.fi

www.minnacanth.fi